Efecto del Etefón en el desarrollo, floración, y calidad del fruto de la piña MD2 Ananas comosus, en condiciones del Valle del Cauca
Type
Trabajo de grado - Maestría
Document language
EspañolPublication Date
2013Metadata
Show full item recordSummary
En Buga, Valle del Cauca, Colombia; se midió el efecto del Etefón sobre la floración, desarrollo y calidad del fruto de Ananas comosus Cv. MD2; Bajo un diseño de BCA con cinco repeticiones, se evaluaron las respuestas de cinco dosis de Etefón (200, 300, 400, 500 Y 600 ppm), y un testigo referente (0 ppm). Se midieron porcentajes de floración a los 40 y 60 días después de la inducción; con las dimensiones y el peso real de 50 frutos se construyeron modelos de regresión (R2 = 98 %) que fueron útiles para estimar el peso y crecimiento del fruto en la planta de una manera indirecta. Se presentaron diferencias estadísticas significativas para Floración y desarrollo de fruto, mientras que no se presentaron para pH, acidez, Brix, y Vitamina C registradas a los 30, 20, 10 y 0 días antes de la cosecha; tampoco para translucidez registrada a 10 y 0 días antes de cosecha.Summary
//Abstract. In Buga, Valle del Cauca, Colombia, the effect of Ethephon on flowering, development and fruit quality of Ananas comosus Cv. MD2 was measured; Under a RCB design with five replicates, the responses of five doses of Ethephon (200, 300, 400, 500 and 600 ppm) were evaluated, and a control reference (0 ppm). Percentage flowering were measured at 40 and 60 days after induction, with the dimensions and weight of 50 fruits regression models (R2 = 98%) that were useful to estimate the weight and fruit growth in the were built plant indirectly. Statistically significant differences for flowering and development of fruit were presented, while not presented for pH, acidity, Brix, and Vitamin C were recorded at 30, 20, 10 and 0 days before harvest, nor for translucency recorded at 10 and 0 days prior to harvest.Keywords
Collections
This work is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0.This document has been deposited by the author (s) under the following certificate of deposit