Autonomía alimentaria en sistemas agrícolas ecológicos y convencionales en Anolaima (Cundinamarca)
Author
Type
Trabajo de grado - Maestría
Document language
EspañolPublication Date
2015-06Metadata
Show full item recordSummary
Este trabajo aborda la autonomía alimentaria como unidad de análisis del sistema alimentario. Se exploraran las relaciones entre los sistemas agrícolas (convencionales o ecológicos) y la autonomía alimentaria de familias campesinas en seis fincas cafeteras (tres por sistema) de Anolaima (Cundinamarca) combinando métodos cuantitativos y cualitativos para la recopilación de información. Se emplearon herramientas de investigación propias de seguridad alimentaria y nutricional (SAN) como: recordatorio de 24 horas; frecuencia de consumo de alimentos; temporalidad de cosechas y estudio de precios de alimentos. El total de las fincas utiliza mano de obra familiar y la tenencia de la tierra en la mayoría es propia. El autoconsumo (AC) como importante indicador de autonomía alimentaria mostró variación entre 22.1 al 38.2% de AC calórico en los sistemas ecológicos, frente a 7.1 al 26.8% en sistemas convencionales, con promedios de ahorro monetario de 33.9% y 20.4% respectivamente. Las fincas ecológicas en promedio conservan el 41.4% de las semillas frente al 10.4% de las convencionales. La riqueza alimentaria evidenció hasta 62 especies en los sistemas ecológicos y máximo 16 en convencionales. La mayoría comercializa sus productos a intermediarios sin ningún tipo de transformación. A pesar que diferentes características de la autonomía alimentaria son mejores en los sistemas ecológicos, el tipo de manejo no explica por completo los resultados encontrados. Factores del contexto tales como el acceso a tierra y capital, la inestabilidad de los precios del café y las condiciones de los agroecosistemas, tienen un peso importante para definir su grado de autonomía.Summary
Abstract. This work approaches food autonomy as a unit of analysis in the food system. The relationships between farming systems (conventional or ecological) and the food autonomy of six farmer families in six coffee farms (three per system) in Anolaima (Cundinamarca, Colombia) were explored by combining quantitative and qualitative methods of data collection. Research tools typical of food and nutrition security (SAN, for its initials in Spanish) were employed: 24-hour reminders; frequency of food consumption; crop seasonality; and food price survey. The six studied farms use family labor and in most cases they own the land. The self-consumption (AC for its initials in Spanish) -considered as an important food security indicator- varied between 22.1 and 38.2% of caloric self-consumption (AC) in ecological systems; whereas in conventional systems the results oscillated between 7.1 and 26.8%. The average of monetary saving was 33.9% in ecological farms and 20.4% in conventional farms. Ecological farms keep an average of 41.4% of seeds, in comparison to 10.4% in the case of conventional farms. Food richness (amount of food species grown inside the farm) reached up to 62 species in ecological farms and 16 in conventional farms. Most of these farmer families sell their unprocessed products to retailers. Despite the fact that several features of food autonomy are better in ecological farms, this management type does not entirely explain the obtained results. Context characteristics such as access to land and financial aid, the instability of coffee prices, and the overall conditions of these agro-ecosystems, play a significant role in defining their autonomy level.Keywords
Collections
This work is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0.This document has been deposited by the author (s) under the following certificate of deposit