Actividad antinociceptiva, antimicrobiana y antitumoral de cucumis anguria
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Autores
Salama, Ahmed
Solano, Pedro Pablo
Director
Tipo de contenido
Artículo de revista
Idioma del documento
EspañolFecha de publicación
2001
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Resumen
El presente trabajo muestra que el extracto etanólico de los frutos maduros de C. anguria posee una muy buena actividad antinociceptiva; el efecto más alto fue 85.7% en una dosis de 100 mg/kg, siendo el ideal sin evidencia de efectos secundarios es del 68.4% en una dosis de 60.3 mg/Kg, en comparación con el mismo efecto de 68.4% en una dosis de 200 mg/kg del patrón ácido acetil salicílico. El extracto etanólico de la planta no presenta actividad antimicrobiana, antimicótica ni antitumoral frente a los diferentes microorganismos y hongos ensayadas en las concentraciones evaluadas del extracto.
In the present work, it was found that the ethanolic extract of the matured fruit of C. anguria has a high antinociceptive effect of 85.7% in a dose of 100 mg/kg, but the ideal effect without evidence of secondary effects was of 68.4% in a dose of 60.3 mg/kg in comparisom with the same effect of 68.4% for a dose of 200mg/kg of the standard acetylsalicylic acid. The extract did not show antimicrobial, antimicotic neither antitumor activities in the presence of the employed representative microorganisms and fungi in the evaluated concentrations of the extract
In the present work, it was found that the ethanolic extract of the matured fruit of C. anguria has a high antinociceptive effect of 85.7% in a dose of 100 mg/kg, but the ideal effect without evidence of secondary effects was of 68.4% in a dose of 60.3 mg/kg in comparisom with the same effect of 68.4% for a dose of 200mg/kg of the standard acetylsalicylic acid. The extract did not show antimicrobial, antimicotic neither antitumor activities in the presence of the employed representative microorganisms and fungi in the evaluated concentrations of the extract