Now showing items 1-20 of 1120

    • Tipificación de Diferentes Estados de Madurez del Fruto de Agraz (Vaccinium meridionale Swartz) 

      Buitrago Guacaneme, Claudia Marcela; Rincón Soledad, Martha Cecilia; Balaguera-López, Helber Enrique; Ligarreto Moreno, Gustavo Adolfo
      Resumen. La planta de agraz o mortiño es un arbusto que pertenece al género Vaccinium, conocido hoy en día por ser fuente de altos contenidos de antioxidantes en sus frutos, por consiguiente sirve para inhibir la oxidación ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Chemical, Physicochemical and Functional Characteristics of Dietary Fiber Obtained From Asparagus byproducts (Asparagus officinalis L.) 

      Agudelo Cadavid, Edith Lorena; Restrepo Molina, Diego Alonso; Cartagena Valenzuela, José Régulo
      Abstract. Due to its mechanical and biochemical properties, dietary fiber is part of a healthy diet. Containing good levels of prebiotics, asparagus (Asparagus officinalis L.) produces healthy effects when incorporated ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Jardines Ornamentales Urbanos Contemporáneos: Transnacionalización, Paisajismo y Biodiversidad. Un Estudio Exploratorio en Medellín, Colombia 

      Vélez Restrepo, Luis Anibal; Herrera Villa, Mauricio
      Resumen. La incorporación de especies vegetales ornamentales en los espacios públicos verdes constituye un elemento fundamental del paisaje urbano, en sus procesos de renovación y expansión. En países en desarrollo, como ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Comparação de Diferentes Métodos Químicos como Extrantes de Alumínio em Solos Tiomorficos do Brasil e Colômbia 

      Combatt Caballero, Enrique; Álvarez, Víctor Hugo; Lima, Júlio César
      Resumo. A acidificação do solo tiomórficos tem como consequência a solubilização de compostos de Al, o que ocasiona o aumento da concentração de Al3+ na solução do solo. O objetivo, deste trabalho foi determinar os teores ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Protein Quality of Rice Drinks Fortified with Bovine and Porcine Blood Plasma 

      Montero Castillo, Piedad Margarita; Marrugo Ligardo, Yesid Alejandro; Julio González, Lesbia Cristina
      Abstract. The future of nutrition in Colombia, and perhaps in other developing countries, will depend in large part on the ability of food technology to take full advantage of the food sources available in the country and ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Evaluación de la Actividad Bactericida de Bacterias Ácido Lácticas Aisladas en Calostro de Cerdas Frente a Salmonella typhimurium 

      Vélez Zea, Juliana María; Gutiérrez Ramírez, Luz Adriana; Montoya Campuzano, Olga Inés
      Resumen. En los sistemas de crianza intensiva especialmente en cerdos, la resistencia antimicrobiana de algunas bacterias patógenas, se ha convertido en un problema mundial, tanto para los productores como para los ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Influence of Maltodextrin and Spray Drying Process Conditions on Sugarcane Juice Powder Quality 

      Largo Ávila, Esteban; Cortés Rodríguez, Misael; Ciro Velásquez, Héctor José
      Abstract. Food powder liquid extracts obtained from fruits and vegetables can be manufactured using spray drying technologies while maintaining the quality attributes that are required by the industrial sector. The aim of ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Efecto del Tostado Sobre los Metabolitos Secundarios y la Actividad Antioxidante de Clones de Cacao Colombiano 

      Zapata Bustamante, Sandra; Tamayo Tenorio, Angélica; Alberto Rojano, Benjamín
      Resumen. El tostado es una de las operaciones tecnológicas más importantes en el procesamiento de los granos de cacao; este proceso conduce a la formación de los productos de la reacción de Maillard (RM) los cuales son ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Efecto de la Adición de dos Tipos de Almidones en las Propiedades Texturales de Queso Análogo 

      Agudelo Chaparro, Jacqueline; Sepúlveda Valencia, José Uriel; Restrepo Molina, Diego Alonso
      Resumen. Se estudió el efecto que tienen dos tipos de almidón modificado, maíz ceroso y papa, en las propiedades texturales de un queso análogo con fibra prebiótica soluble. Se elaboraron quesos semiblandos, con humedad ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Life table of Orius insidiosus (Hemiptera: Anthocoridae) feeding on Sitotroga cerealella (Lepidoptera: Gelechiidae) eggs 

      Avellaneda Nieto, Jhon Alexander; Cantor Rincón, Fernando; Rodriguez Caicedo, Daniel
      To use a natural enemy to control an insect pest, it is important to determine the biological parameters of the native populations of the predator. The goal of this study was determinate the biological parameters of O. ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Association between FSHR polymorphism with productive and reproductive traits in Antioquia Holstein cattle 

      Madrid Gaviria, Stephania; López Herrera, Albeiro; Echeverri Zuluaga, José Julián
      Because FSH and its receptor play a fundamental role in reproduction, the objective of this research was determining the effect of the A-320T polymorphism in productive and reproductive traits in Antioquia Holstein cows. ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Characterization of a processed cheese spread produced from fresh cheese (quesito antioqueño) 

      Bejarano Toro, Edinson Eliecer; Sepúlveda Valencia, José Uriel; Restrepo Molina, Diego Alonso
      Processed products are made from mixes of fresh and ripened cheeses; the use of cheeses with a short shelf-life in the development of processed cheeses is an alternative for the dairy industry. A processed cheese spread ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • A CFD based approach for determination of ammonia concentration profile and flux from poultry houses with natural ventilation 

      Osorio Saraz, Jairo Alexander; Ferreira Tinôco, Ilda de Fátima; Olivera Rocha, Keller Sullivan; Barreto Mendes, Luciano; Norton, Tomas
      The understanding of concentration and emissions distribution of gases such as ammonia (NH3) in agricultural installations is of growing importance due to its effect on health and productivity of animals and workers. The ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • The probiotic Enterococcus faecium modifies the intestinal morphometric parameters in weaning piglets 

      Ciro Galeano, Johana Andrea; López Herrera, Albeiro; Parra Suescún, Jaime
      Global trends for animal production have seen a decrease in the use of antimicrobial compounds in feed, generating the need to implement new nutritional strategies that stimulate growth and promote intestinal health. This ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Precipitation effects on soil characteristics in tropical rain forests of the Chocó biogeographical region 

      Quinto Mosquera, Harley; Moreno Hurtado, Flavio
      Average annual precipitation (AAP) is one of the principal environmental factors that regulates processes in terrestrial ecosystems. The effect of AAP on the availability of edaphic nutrients is poorly understood, especially ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Estimation of greenhouse gas emissions from agricultural activities in the Aburra valley Metropolitan Area - Colombia 

      Guerra Garcia, Deicy Catalina; Osorio Saraz, Jairo Alexander; Barahona Rosales, Rolando
      The aim of this study was to estimate emissions of greenhouse gases (GHG) generated by the agricultural activities carried out in the Metropolitan Area of the Aburrá Valley (AMVA), located in Medellin - Colombia. A TIER 1 ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Life-cycle parameters of Copitarsia uncilata (Lepidoptera: Noctuidae) on three natural diets 

      Castro Marquez, Ana Milena; Rodriguez Caicedo, Daniel
      This study describes the life cycle of Copitarsia uncilata Burgos and Leiva (Lepidoptera: Noctuidae) under laboratory conditions without photophase and a second experiment with photophase of 12 hours on three natural ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Influence of management systems on the nitrogen mineralization and fertilization of sugarcane 

      Delgado Restrepo, Oscar Mauricio; Menjivar Flores, Juan Carlos; Muñoz Arboleda, Fernando
      In Colombia, nitrogen fertilizer recommendations for sugarcane are based on data obtained with the Walkey and Black method, but they do not always result in the best yield. In this sense, the present study aimed to compare ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Next generation sequence analysis of the forage peanut (Arachis pintoi) virome 

      Gutiérrez Sánchez, Pablo Andrés; Jaramillo Mesa, Helena; Marín Montoya, Mauricio
      Forage peanut (Arachis pintoi) is one of the forage crops best adapted to tropical agroecosystems where it is used as ground cover in urban areas and slopes, in the preservation of soils cultivated with coffee, African oil ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 
    • Hydrological modelling with TOPMODEL of Chingaza páramo, Colombia 

      Gil Morales, Eydith Girleza; Tobón Marín, Conrado
      Páramo ecosystems are located on the upper parts of the tropical mountains, below the snow line areas or in isolated areas where no glacier ecosystems occur. These ecosystems are considered important for their biodiversity, ...
      Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín.