Efecto de la amonificación sobre el valor nutritivo del ensilaje de maíz
Type
Artículo de revista
Document language
EspañolPublication Date
1987-10-01Metadata
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Mediante la técnica del microsilo, se midió el efecto de niveles de 0, 1, 2 y 3% de NH3 en base a la materia seca sobre el ensilaje de maíz con y sin mazorca. Las variables medidas fueron pH, temperatura, contenido de materia seca (%), contenido de proteína cruda (%), degradabilidad insitu de la materia seca y de la proteína cruda (%) a 48 horas de incubación ruminal. Los resultados muestran el efecto benéfico de la amonificación sobre la estabilidad del ensilaje y sobre su valor nutritivo. El análisis económico destaca el beneficio obtenido al ensilar sin mazorca, con los niveles superiores de amonificación.Summary
Wich the help of microsilo technique, it was measured the ammonia effect on levels of NH3 of 1, 2 and 3 % through dry matter on the corn ensilage with or without ear of corn. The different measures were pH, temperature, dry matter content (%), protein crude content (%) at 48 hours of rumial incubation. The results shows the ammonia beneficent effect on the stability ensilage and on the nutritive value. The economic analysis emphasizes the benefit gotten with out ear of corn ensilage, with the ammonia superior levels, however it 's necessary to rnake sure about the ear of corn market and to have access easiness to the involucred infrastructure in the ammonia process with watery ammonia.Keywords
corn ensilage ; NH3 ; microsilo technique ; ammonia ; técnica del microsilo ; NH3 ; ensilaje de maíz ; mazorca ; amonificación ;
Collections
- Acta Agronómica [972]
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