Show simple item record

dc.rights.licenseAtribución-NoComercial 4.0 Internacional
dc.contributor.authorManrique P., Luis Phanor
dc.date.accessioned2019-06-26T13:40:43Z
dc.date.available2019-06-26T13:40:43Z
dc.date.issued1993-01-01
dc.identifier.issnISSN: 2323-0118
dc.identifier.urihttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/29493
dc.description.abstractEn el experimento realizado en la hacienda Lucerna, Bugalagrande, Colombia, se utilizó un diseño de parcelas completamente al azar, con dos repeticiones para cuatro frecuencias de corte a los 21,35,49 y 63 días. La capacidad de enraizamiento varió entre 97.8 y 99.8% para los cortes realizados a los 21 y 63 días, respectivamente. La altura de las plantas aumentó en relación directa con la frecuencia de los cortes. El porcentaje de macollamiento se incrementó progresivamente con el aumento de las edades de los cortes y el porcentaje de floración se acrecentó sucesivamente para las frecuencias de 49 y 63 días. El promedio de producción de materia verde para las cuatro frecuencias de corte (8.5, 13.5, 19.5, 27.4 t/ha), presentó diferencias altamente significativas. Se presentaron diferencias estadísticas altamente significativas en materia seca (15.9, 23.1, 32.0 y 31.8 %), proteína bruta (13.0, 9.5, 7.1 y 5.2%), digestibilidad in vitro de la materia seca (61.8, 58.9, 56.6 y 54.6%) y digestibilidad in vitro de la materia orgánica (64.8, 61.3, 58.5 y 57.7%).
dc.description.abstractThe main objective of this research was to study the agronomic performance and the nutritive value of German grass (Echinochloa polystachya), grown on clayed soil at Lucerna farm, located at Bugalagrande county in Cauca Valley of Colombia. The test was carried out, considering four cutting frequencies, 21,35,49 and 63 days. A complete random designed was utilized, in order to realize the statistical analysis. The analysis of rooting production capacity of the grass shows a variation of 97.8% and 99.8%, considering the cuttings done at 21 and 63 days, respectively. The plants height increase in a direct ratio to cutting frequency. On the other hand, the percent of grass clustering also increase progressively when the of cutting increase, and the percent of flowering also increase for the cutting done at 49 and 63 days. The mean production of green matter was 8.5, 13.5, 19.5 and 27.4 ton/ha, for the different cutting frequencies. These results showed a high significant differences. Concerning to the nutritive value analysis, the results showed a variations with a high significant differences in dry matter as follows 15.9, 23.1, 32.0 and 31.8%; in relation to gross protein, results were 13.0, 9.5, 7.1 and 5.2%; In vitro digestibility of dry matter, the results present the following data 61.8, 58.9, 56.6, 54.6% and finally the in vitro digestibility of the organic matter showed 64.8, 61.3, 58.5 and 57.7%, for the cutting frequencies by 21,55,49 and 63 days, respectively.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia Sede Palmira
dc.relationhttp://revistas.unal.edu.co/index.php/acta_agronomica/article/view/15546
dc.relation.ispartofUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Acta Agronómica
dc.relation.ispartofActa Agronómica
dc.rightsDerechos reservados - Universidad Nacional de Colombia
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.subject.ddc63 Agricultura y tecnologías relacionadas / Agriculture
dc.titleAnálisis de la evaluación del pasto alemán (Echinochloa polystachya (H.B.K.) Hicth) cultivado en suelo arcilloso bajo cuatro frecuencias de corte
dc.typeArtículo de revista
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.identifier.eprintshttp://bdigital.unal.edu.co/19541/
dc.relation.referencesManrique P., Luis Phanor (1993) Análisis de la evaluación del pasto alemán (Echinochloa polystachya (H.B.K.) Hicth) cultivado en suelo arcilloso bajo cuatro frecuencias de corte. Acta Agronómica, 43 (1-4). pp. 145-149. ISSN 2323-0118
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject.proposalnutritive value
dc.subject.proposalgrass
dc.subject.proposalclayed soil
dc.subject.proposalpastos
dc.subject.proposalsuelos arcillosos
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.contentText
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ART
oaire.accessrightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atribución-NoComercial 4.0 InternacionalThis work is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0.This document has been deposited by the author (s) under the following certificate of deposit