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dc.rights.licenseAtribución-NoComercial 4.0 Internacional
dc.contributor.authorDussán Sarria, Saúl
dc.contributor.authorSerna Cock, Liliana
dc.contributor.authorPerengüez Cuarán, Ángela María
dc.date.accessioned2019-06-28T09:27:10Z
dc.date.available2019-06-28T09:27:10Z
dc.date.issued2011-07-01
dc.identifier.issnISSN: 2323-0118
dc.identifier.urihttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/39942
dc.description.abstractShelf life extension of the sweet passion fruit is helpful for its marketing, since it is positioned in the international market as a gourmet fruit. In this work the effect of applying an antagonistic agent to the ethylene action was evaluated, 1- methylcyclopropene (1-MCP) was used to prolonged shelf life of sweet passion fruit, stored of 27 ± 2 °C and 76 ± 2% RH. Physical properties as weight loss, firmness loss and color changes were evaluated, together with chemical properties such as pH, acidity and soluble solids and sensory analysis. Three concentrations of 1-MCP: 200, 400 and 600 mg/l with three exposure times: 15, 30 and 60 seconds were applied. The results suggest that application of 600 mg/l of 1-MCP for 60 seconds of exposure preserves the fruit during 15 days at 27 ± 2°C and 76 ± 2% of HR.
dc.description.abstractSe evaluó el efecto de la aplicación de 1-metilciclopropeno (1-MCP), un agente antagonista a la acción del etileno -el 1-metilciclopropeno es utilizado para prolongar la vida útil del fruto de granadilla común-, almacenado a 27 ± 2 °C y 76 ± 2% de HR. Se evaluaron propiedades físicas como pérdidas de peso y cambios de dureza de la corteza; propiedades químicas como pH, acidez titulable y sólidos solubles; y propiedades organolépticas como cambios de color. Se aplicaron tres concentraciones de 1-MCP: 200, 400 y 600 mg/l y tres tiempos de exposición: 15, segundos 30 segundos y 60 segundos. Los resultados sugieren que la aplicación de 600 mg/l de 1-MCP y 60 segundos de exposición conserva la granadilla común durante 15 días a 27 ± 2 °C y 76 ± 2% de HR.
dc.format.mimetypeapplication/msword
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia Sede Palmira
dc.relationhttp://revistas.unal.edu.co/index.php/acta_agronomica/article/view/28786
dc.relation.ispartofUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Acta Agronómica
dc.relation.ispartofActa Agronómica
dc.rightsDerechos reservados - Universidad Nacional de Colombia
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.subject.ddc6 Tecnología (ciencias aplicadas) / Technology
dc.subject.ddc63 Agricultura y tecnologías relacionadas / Agriculture
dc.titleEffect of 1-metylciclopropene application on some physicochemical and organoleptic properties of sweet passion fruit
dc.typeArtículo de revista
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.identifier.eprintshttp://bdigital.unal.edu.co/30039/
dc.relation.referencesDussán Sarria, Saúl and Serna Cock, Liliana and Perengüez Cuarán, Ángela María (2011) Effect of 1-metylciclopropene application on some physicochemical and organoleptic properties of sweet passion fruit. Acta Agronómica, 60 (3). pp. 236-243. ISSN 2323-0118
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject.proposalGranadilla
dc.subject.proposalPassiflora ligularis
dc.subject.proposalmaduración controlada
dc.subject.proposal1-MCP
dc.subject.proposaletileno
dc.subject.proposalfisiología
dc.subject.proposalposcosecha
dc.subject.proposalalmacenamiento
dc.subject.proposalControlled maturation
dc.subject.proposalethylene
dc.subject.proposal1-MCP
dc.subject.proposalPassiflora ligularis
dc.subject.proposalpostharvest physiology
dc.subject.proposalstorage
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.contentText
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ART
oaire.accessrightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2


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