In vitro evaluation of the inhibitory activity of essential oils from lippia origanoides h.b.k. on mycelial growth and sclerotial production of sclerotium cepivorum berk.
Type
Artículo de revista
Document language
EspañolPublication Date
2011-10-01Metadata
Show full item recordSummary
Essential oils obtained from leaves and fiowers of different samples of Lippia origanoides cultivated un- der the environmental conditions of the Cauca Valley, Colombia, were tested in vitro against mycelial growth and sclerotial formation in Sclerotium cepivorum, the pathogen responsible for onion white rot. 9ll the evaluated oils in concentrations ranging from 250 to 1350 iL/L exhibited inhibitory activity against both the mycelium and sclerotia of the pathogen. However, those corresponding to the chemo- type ( )minimum inhibitory concentration, 4(/ 5 120 iL/L8 reached the strongest inhibition results regarding the evaluated pathogen structures. Hence, the chemotype I of L. organoides can be said to have potential inhibitory activity against onion white rot.Summary
Se evaluó la capacidad in vitro de aceites esenciales obtenidos de hojas y fiores de diferentes muestras de Lippia origanoides cultivada en condiciones del Valle del Cauca, Colombia, para inhibir el crecimien- to micelial y la formación de esclerocios de Sclerotium cepivorum, patógeno causante de la pudrición blanca en cebolla. Todos los aceites evaluados mostraron efecto inhibitorio tanto en el crecimiento micelial como en la formación de esclerocios, en concentraciones de 250 - 1350 iL/L% No obstante, aquellos obtenidos a partir del quimiotipo ( presentaron el mayor poder inhibitorio en el crecimiento del micelio )concentración m+nima inhibitoria, /4( 5 120 iL/L8 y en la formación de esclerocios% 9s+, el quimiotipo ( de L. origanoides puede ser utilizado potencialmente para el control de la pudrición blanca en cebolla.Keywords
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- Acta Agronómica [967]
