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Effects of two production systems in the mineral content in the fruit of musa aab simmonds
Type
Artículo de revista
Document language
EspañolPublication Date
2011-10-01Metadata
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Organic and/or ecological production systems aim to ensure the sustainability and renewal of natural base by limiting the use of chemical synthesis products to promote the environment and human health. Regarding these benefits, we studied the effect of organic and conventional production systems on mineral nutrient contents of the plantain fruit (Musa AAB Simmonds) during the ripening process. Measurements were performed at the University of Córdoba (Montería, Colombia) in order to differentiate the mineral content of fruits between the two systems, and at different stages of maturity. A complete randomized design with 2 x 5 factorial arrangements with five replications was used. The factors were: production system and stage of maturity. The five levels of the second factor corresponded to the following levels of maturity: dark green (V), light green (VC), yellow-green (AV), yellow (A) and very yellow (MA). The results showed that the two production systems and the different degrees of maturity had significant differences (P and lt; 0.05) in Calcium, Magnesium, Potassium, Sodium, Iron and Zinc contents.Summary
Los sistemas de producción orgánico y/o ecológico tienen como objetivo garantizar la sostenibilidad y la renovación de base natural, mediante la limitación del uso de productos de síntesis química para favorecer el ambiente y la salud humana. Teniendo en cuenta estas características, se estudió el efecto de los sistemas de producción orgánico y convencional sobre el contenido de nutrientes minerales del fruto del plátano Hartón (Musa AAB Simmonds), durante el proceso de maduración. Las determinaciones se realizaron en la Universidad de Córdoba (Montería, Colombia) con el fin de establecer las diferencias en el contenido de minerales en los frutos en ambos sistemas y en diferentes estados de maduración. Se utilizó un diseño completamente al azar con arreglo factorial 2 x 5 y cinco repeticiones. Los factores fueron: sistema de producción y estado de maduración; los cinco niveles del segundo factor correspondieron a los grados de maduración: verde-oscuro (V), verde-claro (VC), amarillo-verde (AV), amarillo (A) y muy amarillo (MA). Los resultados obtenidos muestran que entre ambos sistemas de producción y en distintos grados de maduración, se presentan diferencias significativas (P and lt; 0.05) en los contenidos de calcio, magnesio, potasio, sodio, hierro y zinc.Keywords
Collections
- Acta Agronómica [972]
