Phytophagous insects in tamarind crop (Tamarindus indica L.), with emphasis on the greatest damage to the fruit, in five farms from the nearby Western of Antioquia
Type
Artículo de revista
Document language
EspañolPublication Date
2018-09-01Metadata
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The tamarind is an important fruit for small producers of the nearby western of Antioquia because it is offered in various presentations to tourists who visit the region. However, there are some quality problems related to the presence of insects that generate difficulties in its commercialization. The objective of this study was to determine the phytophagous insects in this tree, with emphasis on insects that cause the greatest fruit damage; in five farms of Santa Fe de Antioquia and Sopetran. The insects associated to each organ of six trees per farm were collected, each of their damage was described and they wereidentified as detailed as possible. Three phytophagous insects causing the greatest fruit damage were prioritized, determining their infestation percentage (IP). Therefore, a scale of damage was designed and 30 fruits per tree were evaluated. Eleven phytophagous insects associated to tamarind crop were found, five of them affecting the fruit: Caryedon serratus, two Phycitinae moths, Sitophilus linearis and Hypothenemus obscurus. Five new pest registers for tamarind in Colombia were reported: H. obscurus, Toxoptera aurantii, Trigona sp., Ectomyelois ceratoniae and, Acromyrmex octospinosus. The average IP value for C. serratus, the Phycitinae moths and, S. linearis were 19.5%, 8%, and, 2.5%, respectively. The first two affect the pulp and S. linearis affects the seed. The most frequent damaged (43% - 52%) was grade 1 while the lowest percentages (0% - 4%) corresponded to grades 4 and 5.Summary
El tamarindo es un fruto importante para los pequeños productores del occidente cercano antioqueño, en cuanto a que se ofrece en diversas presentaciones a los turistas que visitan esta región. Sin embargo, algunos problemas de calidad, relacionados con la presencia de insectos en este fruto generan dificultades para su comercialización. El objetivo de este trabajo fue determinar los insectos fitófagos de los árboles de tamarindo, con énfasis en los que causan mayor daño al fruto. En cinco fincas de Santa Fe de Antioquia y Sopetrán, se recolectaron los insectos asociados a cada órgano, de seis árboles por finca, se describió su daño y se identificaron hasta el nivel más detallado posible. Tres insectos causantes del mayor daño en el fruto tuvieron prioridad, determinándose su porcentaje de infestación (PI). Para ello, se diseñó una escala de daño y se evaluaron 30 frutos por árbol. Se encontraron once insectos fitófagos asociados al tamarindo, de los cuales cinco registros son nuevos para el tamarindo en Colombia: H. obscurus, Toxoptera aurantii, Trigona sp., Ectomyelois ceratoniae y Acromyrmex octospinosus. Cinco insectos atacan al fruto: Caryedon serratus, dos polillas Phycitinae, Sitophilus linearis e Hypothenemus obscurus. El PI promedio para C. serratus, las dos polillas Phycitinae y S. linearis fue de 19,5%, 8% y 2,5%, respectivamente. Los tres primeros afectan la pulpa y S. linearis ataca a la semilla. El daño más frecuente (43% - 52%) fue de grado 1 y los grados 4 y 5 se presentaron en menores porcentajes (0% - 4%).Keywords
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