Composition and removal of nutrients by the harvested fruit of avocado cv. Hass in Antioquia
Type
Artículo de revista
Document language
EspañolPublication Date
2018-05-01Metadata
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In three Antioquia producing areas (El Retiro, El Peñol, and Amagá), three orchards of cv. Hass avocado were selected, in order to quantify the amount of nutrients removed by the fruit. A completely randomized design with 12 replications (trees) was used, for which 25 fruits/tree were collected, from which the fresh and dry weight of the epidermis, pulp, testa, and seed were obtained. In each fruit structure, the concentration of N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn, and B was determined and the removal of each was calculated. The tissue with the highest concentration of nutrients was the testa. The nutrient with the highest concentration in the four tissues was K followed by N. The total removal by the fresh fruit, in kg t-1, for K was 4; N, 3.3; S 0.56; Mg 0.51; Ca 0.31; 0.48 P and in g t-1 for Fe was 0.45; B 0.2; Zn 0.11; Mn 0.01 and Cu 0.03.Summary
En tres zonas productoras de Antioquia (El Retiro, El Peñol y Amagá), se seleccionaron tres huertos de aguacate cv Hass, con el fin de cuantificar la cantidad de nutrientes removidos por el fruto. Se usó un diseño completamente al azar con 12 repeticiones (árboles), para lo cual se colectaron 25 frutos/árbol, de donde se obtuvo el peso fresco y seco de la epidermis, la pulpa, la testa y la semilla. En cada estructura del fruto, se determinó la concentración de N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn y B y se calculó la remoción de cada uno de ellos. El tejido con mayor concentración de nutrientes fue la testa. El nutrimento con mayor concentración en los cuatro tejidos fue K seguido de N. La remoción total por el fruto fresco, en kg t-1, para K fue de 4; N 3,3; S 0,56; Mg 0,51; Ca 0,31; 0,48 P y en g t-1 para el Fe fue 0,45; B 0,2; Zn 0,11; Mn 0,01 y Cu 0,03.Keywords
Persea americana Miller ; Seed ; Testa ; Pulp ; Epidermis ; Mineral nutrition ; Persea americana Miller ; Semilla ; Testa ; Pulpa ; Epidermis ; Nutrición mineral ;
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