Agroindustrial performance of sugarcane varieties for panela in Antioquia, Colombia
Type
Artículo de revista
Document language
EspañolPublication Date
2017-09-01Metadata
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In the municipality of San Carlos the panela agroindustry is the most important agricultural sector, in the economic, in the generation of employment and in food security. The varieties of sugar cane obtained by Cenicaña represent alternatives of competitiveness and productivity for the Colombian panelero sector. The present research evaluated agronomically and in yield in a Cimpa sugar mill type, ten varieties of sugar cane, in two localities of the municipality of San Carlos, Antioquia, in a design of complete blocks at random, with two replicates. In four rows of six meters in length, 10 buds were sown by furrow. With an average of three cutting cycles, the variables studied were tons of cane per hectare, tons of panela per hectare, industrial yield (%) and industrial quality. The varieties CC 93-4418, CC 93-3817, CC 93-3895 and CC 92-2154 exceeded in 40, 34, 30 and 21 tons of cane and 7, 6, 5 and 5 tons of panela, respectively, to the yields obtained by the control Co 421. The industrial yield fluctuated between 11 and 13%, the control was 12%. These four varieties have good characteristics of pH, concentration of soluble solids, saccharose and reducing sugars. These results are replicable and acceptable for most of the producing areas of the department of Antioquia.Summary
En el municipio de San Carlos la agroindustria panelera es el sector agrícola más importante, en lo económico, en la generación de empleo y en la seguridad alimentaria. Las variedades de caña de azúcar obtenidas por Cenicaña representan alternativas de competitividad y productividad para el sector panelero de Colombia. La presente investigación evaluó agronómicamente y en rendimiento en trapiche tipo Cimpa, diez variedades de caña, en dos localidades del municipio de San Carlos, Antioquia, en un diseño de bloques completos al azar, con dos repeticiones. En cuatro surcos de seis metros de largo, se sembraron 10 yemas por surco. Con un promedio de tres ciclos de corte, las variables estudiadas fueron, toneladas de caña por hectárea, toneladas de panela por hectárea, rendimiento industrial (%) y calidad industrial. Las variedades CC 93-4418, CC 93-3817, CC 93-3895 y CC 92-2154 superaron en 40, 34, 30 y 21 toneladas de caña y 7, 6, 5 y 5 toneladas de panela, respectivamente, a los rendimientos obtenidos por el testigo Co 421. Los rendimientos industriales fluctuaron entre 11 y 13%, el testigo fue del 12%. Estas cuatro variedades presentan buenas características de pH, concentración de solidos solubles, sacarosa y azucares reductores. Estos resultados son replicables y asumibles para la mayoría de las de zonas productoras del departamento de Antioquia.Keywords
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