Evaluation of bioactive compounds with functional interest from yellow pitahaya (Selenicereus megalanthus Haw)
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Type
Artículo de revista
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EspañolPublication Date
2017-09-01Metadata
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Yellow Pitahaya (YP) is an exotic fruit, cataloged by Colombia International Corporation as a promising fruit to export, due to its sensorial and organoleptic attributes. In addition, this fruit has been associated with the control of constipation, and benefits for health because of its content of antioxidants. Therefore, the purpose of this work was to determine its chemical and biocompounds present in stem, peel, seed, and pulp of yellow pitahaya. The polyphenols were determined with the Folin-Ciocalteu method; the vitamin C content was determined using 2-nitroaniline; the antioxidant capacity was found with the ABTS and DPPH methods; and the peristalsis acceleration by measuring feces in biomodels (golden hamster) fed with various parts of this fruit. The results proved that the fruit composition varies according to its part. It is noteworthy that all parts of the fruit contain bioactive compounds in various proportions; the highest concentration of vitamin C, polyphenols and antioxidant capacity (AC) were found in the seed (22.08 mg ascorbic acid per g dry matter, 1580 mg gallic acid per 100 g dry matter, 79.2±0.2% ABTS, respectively) and peel (20.615 mg ascorbic acid per g dry matter, 1333.33 mg gallic acid per 100 g dry matter, 66.2±0.8% ABTS, respectively); regarding the peristalsis acceleration, the fecal production increased with the consumption of the seeds. Consequently, result showed that yellow pitahaya could be an alternative of a promising product due to its composition, and content of bioactive components of functional interest.Summary
La pitahaya amarilla es una fruta exótica, catalogada por la Corporación Internacional Colombiana como una fruta promisoria para la exportación, debido a sus atributos sensoriales y organolépticos. Además, esta fruta ha sido asociada al control del estreñimiento, y con beneficios para la salud, gracias a su contenido de antioxidantes. Por consiguiente, el propósito de este trabajo fue evaluar las propiedades químicas y los biocomponentes presentes en tallo, cáscara, semilla y pulpa de pitahaya amarilla. La determinación de polifenoles se realizó siguiendo el método de Folin-Ciocalteu; el contenido de vitamina C por el método de 2-nitroanilina; la capacidad antioxidante se determinó por los métodos ABTS y DPPH; y la aceleración del peristaltismo mediante la medición de heces en biomodelos (hámsteres dorados), alimentados con diferentes partes de esta fruta. Los resultados demostraron que la composición de la fruta varía de acuerdo a sus partes. Es de destacar que todas las partes de la fruta contienen compuestos bioactivos en diferentes concentraciones; la concentración más alta de vitamina C, polifenoles y capacidad antioxidante se encontró en la semilla (22,08 mg ácido ascórbico por g materia seca, 1580 mg ácido gálico por 100 g materia seca, 79,2±0,2% ABTS, respectivamente) y cáscara (20,615 mg ácido ascórbico por g materia seca, 1333,33 mg ácido gálico por 100 g materia seca, 66,2±0,8% ABTS, respectivamente); respecto a la aceleración del peristaltismo, la producción de heces incrementó al consumir semillas de pitahaya. De acuerdo a lo anterior, se concluye que la pitahaya amarilla podría ser una alternativa de un producto promisorio, debido a su composición y contenido de compuestos bioactivos de interés funcional.Keywords
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