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dc.creatorTorres Grisales, Yennifer
dc.creatorMelo Sabogal, Diana Victoria
dc.creatorTorres-Valenzuela, Laura Sofía
dc.creatorSerna-Jiménez, Johanna Andrea
dc.creatorSanín Villarreal, Alejandra
dc.date.accessioned2019-07-03T01:16:05Z
dc.date.available2019-07-03T01:16:05Z
dc.date.created2017-09-01
dc.identifierISSN: 2248-7026
dc.identifier.urihttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/65980
dc.descriptionYellow Pitahaya (YP) is an exotic fruit, cataloged by Colombia International Corporation as a promising fruit to export, due to its sensorial and organoleptic attributes. In addition, this fruit has been associated with the control of constipation, and benefits for health because of its content of antioxidants. Therefore, the purpose of this work was to determine its chemical and biocompounds present in stem, peel, seed, and pulp of yellow pitahaya. The polyphenols were determined with the Folin-Ciocalteu method; the vitamin C content was determined using 2-nitroaniline; the antioxidant capacity was found with the ABTS and DPPH methods; and the peristalsis acceleration by measuring feces in biomodels (golden hamster) fed with various parts of this fruit. The results proved that the fruit composition varies according to its part. It is noteworthy that all parts of the fruit contain bioactive compounds in various proportions; the highest concentration of vitamin C, polyphenols and antioxidant capacity (AC) were found in the seed (22.08 mg ascorbic acid per g dry matter, 1580 mg gallic acid per 100 g dry matter, 79.2±0.2% ABTS, respectively) and peel (20.615 mg ascorbic acid per g dry matter, 1333.33 mg gallic acid per 100 g dry matter, 66.2±0.8% ABTS, respectively); regarding the peristalsis acceleration, the fecal production increased with the consumption of the seeds. Consequently, result showed that yellow pitahaya could be an alternative of a promising product due to its composition, and content of bioactive components of functional interest.
dc.descriptionLa pitahaya amarilla es una fruta exótica, catalogada por la Corporación Internacional Colombiana como una fruta promisoria para la exportación, debido a sus atributos sensoriales y organolépticos. Además, esta fruta ha sido asociada al control del estreñimiento, y con beneficios para la salud, gracias a su contenido de antioxidantes. Por consiguiente, el propósito de este trabajo fue evaluar las propiedades químicas y los biocomponentes presentes en tallo, cáscara, semilla y pulpa de pitahaya amarilla. La determinación de polifenoles se realizó siguiendo el método de Folin-Ciocalteu; el contenido de vitamina C por el método de 2-nitroanilina; la capacidad antioxidante se determinó por los métodos ABTS y DPPH; y la aceleración del peristaltismo mediante la medición de heces en biomodelos (hámsteres dorados), alimentados con diferentes partes de esta fruta. Los resultados demostraron que la composición de la fruta varía de acuerdo a sus partes. Es de destacar que todas las partes de la fruta contienen compuestos bioactivos en diferentes concentraciones; la concentración más alta de vitamina C, polifenoles y capacidad antioxidante se encontró en la semilla (22,08 mg ácido ascórbico por g materia seca, 1580 mg ácido gálico por 100 g materia seca, 79,2±0,2% ABTS, respectivamente) y cáscara (20,615 mg ácido ascórbico por g materia seca, 1333,33 mg ácido gálico por 100 g materia seca, 66,2±0,8% ABTS, respectivamente); respecto a la aceleración del peristaltismo, la producción de heces incrementó al consumir semillas de pitahaya. De acuerdo a lo anterior, se concluye que la pitahaya amarilla podría ser una alternativa de un producto promisorio, debido a su composición y contenido de compuestos bioactivos de interés funcional.
dc.formatapplication/pdf
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia - Sede Medellín - Facultad de Ciencias Agrarias
dc.relationhttps://revistas.unal.edu.co/index.php/refame/article/view/66330
dc.relation.ispartofUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín
dc.relation.ispartofRevista Facultad Nacional de Agronomía Medellín
dc.subjectAntioxidantes
dc.subjectbioproductos estreñimiento
dc.subjectperistaltismo
dc.subjectpolifenoles
dc.subjectAntioxidants
dc.subjectbioproducts
dc.subjectconstipation
dc.subjectperistalsis
dc.subjectpolyphenols
dc.subject.ddc63 Agricultura y tecnologías relacionadas / Agriculture
dc.titleEvaluation of bioactive compounds with functional interest from yellow pitahaya (Selenicereus megalanthus Haw)
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.spaArtículo - Article
dc.type.hasversioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.bibliographicCitationTorres Grisales, Yennifer and Melo Sabogal, Diana Victoria and Torres-Valenzuela, Laura Sofía and Serna-Jiménez, Johanna Andrea and Sanín Villarreal, Alejandra (2017) Evaluation of bioactive compounds with functional interest from yellow pitahaya (Selenicereus megalanthus Haw). Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 70 (3). pp. 8311-8318. ISSN 2248-7026
dc.identifier.eprintshttp://bdigital.unal.edu.co/67003/


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