Direct detection of toxigenic Bacillus cereus in dietary complement for children and cassava starch
Type
Artículo de revista
Document language
EspañolPublication Date
2014-05-01Metadata
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Bacillus cereus is a food contaminant anda known human pathogen that can causeemetic and diarrheal syndromes. In this studywe evaluated the presence of toxigenic B.cereus by multiplex PCR directly in dietarycomplement for children and cassava starchsamples collected on Medellin, Colombia.Of 75 dietary complement for childrensamples evaluated, 70.7% were contaminatedwith toxigenic B. cereus and four differenttoxigenic consortia were detected: I: nheA,hblC, cytK (9.8%), II: nheA, hblC (2%),III: hblC, cytK (41.2%), IV: hblC (47%).Of 75 cassava starch samples, 44% werecontaminated with toxigenic B. cereus andfour different toxigenic consortia weredetermined: I: nheA, hblC, cytK (48.5%),II: nheA, hblC, cytK, cesB (3%), III: hblC,cytK (30.3%), IV: hblC (18.2%). In general,in dietary complement for children onlyenterotoxigenic consortia were detectedwhile in cassava starch the enterotoxigenicconsortia predominated over the emetic.Multiplex PCR was useful to detect toxigenicB. cereus contamination allowing directand simultaneous detection of all toxingenes in foods. This study is the first inColombia to evaluate toxigenic B. cereus,providing information of importance formicrobiological risk evaluation in driedfoods.Summary
Bacillus cereus es un contaminante de alimentosconocido por ser patogénico para los humanos,causando síndromes de vómito y diarrea.En este estudio se evaluó la presencia de B.cereus toxigénicos utilizando PCR múltipledirectamente en complementos dietariospara niños y en almidón de yuca colectadosen Medellín, Colombia. De 75 muestras decomplemento dietario para niños, 70,7%estuvieron contaminadas con B. cereustoxigénicos y se detectaron cuatro diferentesconsorcios toxigénicos: I: nheA, hblC, cytK(9,8%), II: nheA, hblC (2%), III: hblC, cytK(41.2%), IV: hblC (47%). De 75 muestras dealmidón de yuca, 44% estuvieron contaminadascon B. cereus toxigénicos y se determinaroncuatro diferentes consorcios toxigénicos: I:nheA, hblC, cytK (48.5%), II: nheA, hblC, cytK,cesB (3%), III: hblC, cytK (30,3%), IV: hblC(18.2%). En general, en los complementosdietarios para niños sólo se detectaronconsorcios enterotoxigénicos, mientras que enel almidón los consorcios enterotoxigénicospredominaron sobre el emético. La PCRmúltiple fue de utilidad para detectarcontaminación con B. cereus toxigénicospermitiendo la detección directa y simultáneade todos los genes tóxicos en los alimentos. Esteestudio es el primero en Colombia en evaluar B.cereus toxigénicos y proporciona informaciónimportante para la evaluación de riesgosmicrobiológicos en los alimentos pulverizadosKeywords
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