Show simple item record

dc.rights.licenseAtribución-NoComercial 4.0 Internacional
dc.contributor.authorCorrea, Ana R.
dc.contributor.authorCuenca, Martha M.
dc.contributor.authorZuluaga, Carlos M.
dc.contributor.authorScampicchio, Matteo M.
dc.contributor.authorQuicazán, Marta C.
dc.date.accessioned2019-07-03T04:32:18Z
dc.date.available2019-07-03T04:32:18Z
dc.date.issued2017-09-01
dc.identifier.issnISSN: 2248-8723
dc.identifier.urihttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/67557
dc.description.abstractHoney is a natural sweetener and its quality labels are associated to its botanical or geographical origin, which is being established by palynological and sensorial analysis. The use of fast and non-invasive techniques such as an electronic nose can become an alternative for honey classification. In this study, the operational parameters of a commercial electronic nose were validated to determine the honey odor profile. A central composite design with five factors, three levels and 28 assays was used, varying sample amounts (1, 2 and 3 g), incubation temperature (30, 40 and 50 °C), incubation time 30 min), gas flow (50, 150 and 250 mL/min) and injection time (100, 200 and 300 s). The commercial nose had ten sensors. Repeatability was evaluated with a coefficient of variation of 10 %. The response surface methodology was used and the optimal operating conditions were: 3 g of sample, incubation at 50 °C for 17 min, gas flow of 100 mL/min and sampling time of 150 s. Finally, these parameters were used to analyze 19 samples of honey, which were classified according to their odor profiles, showing that it can be a useful tool to classify honey.
dc.description.abstractLa miel es utilizada como edulcorante natural. El origen botánico o geográfico de las mieles se establece mediante análisis palinológico y sensorial. El uso de técnicas rápidas como la nariz electrónica puede ser una alternativa para la clasificación de mieles. En este estudio se validaron los parámetros operativos de una nariz electrónica comercial para determinar el perfil del olor de miel. Se utilizó un diseño compuesto central con cinco factores, tres niveles y 28 ensayos, variando la cantidad de muestra (1, 2 y 3 g), la temperatura de incubación (30, 40 y 50 °C), el tiempo de incubación (10, 20 y 30 min), el flujo de gas (50, 150 y 250 mL/ min) y el tiempo de inyección (100, 200 y 300 s). La nariz comercial contaba con diez sensores. La repetibilidad se evaluó con un coeficiente de variación de 10 %. Se utilizó la metodología de superficie de respuesta y se encontraron las siguientes condiciones: 3 g de muestra, incubación a 50 °C por 17 min, flujo de gas de 100 mL/min y tiempo de muestreo de 150 s. Finalmente, estos parámetros se utilizaron para analizar 19 muestras de miel, las cuales se clasificaron según sus perfiles de olor, demostrando así que puede ser una herramienta útil para clasificar mieles.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá - Facultad de Ingeniería
dc.relationhttps://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/59656
dc.relation.ispartofUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Ingeniería e Investigación
dc.relation.ispartofIngeniería e Investigación
dc.rightsDerechos reservados - Universidad Nacional de Colombia
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.subject.ddc62 Ingeniería y operaciones afines / Engineering
dc.titleValidation of honey-bee smelling profile by using a commercial electronic nose
dc.typeArtículo de revista
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.identifier.eprintshttp://bdigital.unal.edu.co/68586/
dc.relation.referencesCorrea, Ana R. and Cuenca, Martha M. and Zuluaga, Carlos M. and Scampicchio, Matteo M. and Quicazán, Marta C. (2017) Validation of honey-bee smelling profile by using a commercial electronic nose. Ingeniería e Investigación, 37 (3). pp. 45-51. ISSN 2248-8723
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject.proposalElectronic nose
dc.subject.proposalhoney-bee
dc.subject.proposalvalidation and volatile compounds
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.contentText
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ART
oaire.accessrightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atribución-NoComercial 4.0 InternacionalThis work is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0.This document has been deposited by the author (s) under the following certificate of deposit