Effect of the tryptone concentration on the calcium carbonate biomineralization mediated by Bacillus cereus
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Artículo de revista
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EspañolPublication Date
2018-04-01Metadata
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Five tryptone concentrations (0.2%, 0.4%, 0.6%, 0.8% and 1.0%) were evaluated on calcium carbonate biomineralization processes, using 0.5% of calcium acetate. A culture of Bacillus cereus, isolated from the gardens of The Universidad Pontificia Bolivariana (Medellin, Antioquia, Colombia) was used in all the assays. The experiments were monitored by pH measurements and mineralogical analyses of X-ray diffraction (XRD), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and Scanning electronic microscopy (SEM). Vaterite was the predominant polymorph in the precipitates after 6 days of the process. However, a considerable proportion of calcite appeared (above 30%) when the tryptone concentration was 0.4% or below. Additionally, the other experiments had a similar precipitate formation (between 3.2-3.6 g/L) except the assay using 0.2% of tryptone, which presented a low calcium carbonate production (1.79 g/L). A tryptone concentration below 0.4% would limit the bacterial metabolism and CO2 formation, necessary for calcium carbonate production.Summary
Se evaluaron cinco concentraciones de triptona (0.2%, 0.4%, 0.6%, 0.8% y 1.0%) en procesos de biomineralización de carbonato de calcio, utilizando acetato de calcio al 0.5%. Todos los ensayos se hicieron con una cepa de Bacillus cereus, aislada de los jardines de la Universidad Pontificia Bolivariana (Medellín, Antioquia, Colombia). Los experimentos fueron monitoreados con mediciones de pH y análisis mineralógicos de difracción de rayos X (XRD), espectroscopía de infrarrojo con transformada de Fourier (FTIR) y microscopía electrónica de barrido (SEM). La vaterita fue el polimorfo predominante en los precipitados después de 6 días de proceso. Sin embargo, una proporción considerable de calcita (por encima de 30%) apareció cuando la concentración de triptona fue de 0.4% y menor. Adicionalmente, los experimentos tuvieron una formación de precipitados similar (entre 3.2 y 3.6 g/L), menos el ensayo con 0.2% de triptona, que presentó una baja producción de carbonato de calcio (1.79 g/L), indicando que una concentración de triptona menor a 0.4% limitaría el metabolismo bacteriano y la formación de CO2, necesaria para la producción de carbonato de calcio.Keywords
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