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dc.creatorHernández González, Luis Wilfredo
dc.creatorPérez-Rodríguez, Roberto
dc.creatorQuesada-Estrada, Ana María
dc.creatorDumitrescu, Luminita
dc.date.accessioned2019-07-03T06:57:10Z
dc.date.available2019-07-03T06:57:10Z
dc.date.created2018-04-01
dc.identifierISSN: 2346-2183
dc.identifier.urihttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/68498
dc.descriptionThis paper presents an experimental study in dry milling of austenitic AISI 304 stainless steel with hard alloy milling cutters, related to the influence of feed rate and cutting speed on surface roughness and hardness. The results show that machining caused a decrease in hardness of the workpiece with respect to the initial hardness, however, the feed rate and the cutting speed did not show any statistically significant effects on the established level of confidence. The lower surface roughness values were obtained for higher cutting speeds and for smaller feed rates, being the cutting speed the factor of greater contribution. The multiple regression model was computed and the requirements were tested to state that the variables are correlated. Finally, the most appropriate cutting parameters were determined using the contour plot.
dc.descriptionEste trabajo presenta un estudio experimental, en el fresado en seco del acero inoxidable austenítico AISI 304 con fresas de aleación dura, relacionado con la influencia del avance y de la velocidad de corte sobre la rugosidad superficial y la dureza. Los resultados muestran que, el maquinado provocó una disminución de la dureza de la pieza con relación a la pieza inicial, no obstante, el avance y la velocidad de corte no representaron efectos estadísticamente significativos para el nivel de confianza establecido. Los menores valores de rugosidad superficial se obtuvieron para las mayores velocidades de corte y para los menores avances, siendo la velocidad de corte el factor de mayor contribución. El modelo de regresión múltiple fue calculado y se comprobaron los requisitos para plantear que las variables están correlacionadas. Finalmente, se determinaron los parámetros de corte más adecuados utilizando el gráfico de contorno.
dc.formatapplication/pdf
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia - Sede Medellín - Facultad de Minas
dc.relationhttps://revistas.unal.edu.co/index.php/dyna/article/view/64798
dc.relation.ispartofUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Dyna
dc.relation.ispartofDyna
dc.subjectsurface roughness
dc.subjecthardness
dc.subjectmilling
dc.subjectAISI 304 steel
dc.subjectanalysis of variance and regression
dc.subjectrugosidad superficial
dc.subjectdureza
dc.subjectfresado
dc.subjectacero AISI 304
dc.subjectanálisis de varianza y regresión
dc.subject.ddc62 Ingeniería y operaciones afines / Engineering
dc.titleEffects of cutting parameters on surface roughness and hardness in milling of AISI 304 steel
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.spaArtículo - Article
dc.type.hasversioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.bibliographicCitationHernández González, Luis Wilfredo and Pérez-Rodríguez, Roberto and Quesada-Estrada, Ana María and Dumitrescu, Luminita (2018) Effects of cutting parameters on surface roughness and hardness in milling of AISI 304 steel. DYNA, 85 (205). pp. 57-63. ISSN 2346-2183
dc.identifier.eprintshttp://bdigital.unal.edu.co/69531/


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