Show simple item record

dc.rights.licenseAtribución-NoComercial 4.0 Internacional
dc.contributor.authorDelgado-Tobón, Arnoldo Emilio
dc.contributor.authorAperador-Chaparro, William Arnulfo
dc.contributor.authorGarcía Cáceres, Rafael Guillermo
dc.date.accessioned2019-07-03T06:58:42Z
dc.date.available2019-07-03T06:58:42Z
dc.date.issued2018-04-01
dc.identifier.issnISSN: 2346-2183
dc.identifier.urihttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/68507
dc.description.abstractThe lubricity of sweet almond oil (Prunus amygdalus var. Dulcis) was evaluated through Anti Wear (AW) properties and Extreme Pressure (EP) performance in a four-ball tribometer. The results were compared to those obtained with two mineral oils of contrasting viscosity, namely technical white mineral oil and delta 360 plasticizer, neither of them containing additives. Sweet almond oil was found to have greater lubricity than the mineral oils, as the spheres it lubricated had lower average wear track diameter and friction coefficient. In addition, sweet almond oil showed better performance under extreme pressure conditions and a greater weld point than mineral oils. Finally, an FT-IR spectroscopic analysis allowed determining that under the conditions of the current assays almond oil does not oxidize.
dc.description.abstractEn esta investigación se evaluó el poder lubricante del aceite de almendras dulces (Prunus amygdalus var. dulcis) mediante ensayos de desgaste preventivo (AW) y presión extrema (EP) en un tribómetro cuatro bolas. Los resultados obtenidos, se compararon con el comportamiento de dos aceites minerales de diferente viscosidad, blanco técnico y plastificante delta 360, sin aditivos. Se determinó que el aceite de almendras dulces posee mayor poder lubricante con respecto a los aceites minerales. Las esferas lubricadas con aceite de almendras presentaron menor diámetro promedio de la huella de desgaste y menor coeficiente de fricción. Además, el aceite de almendras dulces presentó mejor desempeño en condiciones de extrema presión, mostrando un punto de soldadura mayor que los aceites minerales. Finalmente, mediante el análisis por espectroscopia FT-IR, se determinó que en las condiciones en las que se realizaron los ensayos el aceite de almendras no se oxida.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia - Sede Medellín - Facultad de Minas
dc.relationhttps://revistas.unal.edu.co/index.php/dyna/article/view/68033
dc.relation.ispartofUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Dyna
dc.relation.ispartofDyna
dc.rightsDerechos reservados - Universidad Nacional de Colombia
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.subject.ddc62 Ingeniería y operaciones afines / Engineering
dc.titleEvaluation of the lubricating power of sweet almond oil without additives
dc.typeArtículo de revista
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.identifier.eprintshttp://bdigital.unal.edu.co/69540/
dc.relation.referencesDelgado-Tobón, Arnoldo Emilio and Aperador-Chaparro, William Arnulfo and García Cáceres, Rafael Guillermo (2018) Evaluation of the lubricating power of sweet almond oil without additives. DYNA, 85 (205). pp. 179-183. ISSN 2346-2183
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject.proposalaceite
dc.subject.proposaldesgaste preventivo
dc.subject.proposallubricante
dc.subject.proposalpresión extrema
dc.subject.proposaltribología
dc.subject.proposaloil
dc.subject.proposalwear preventive
dc.subject.proposallubricant
dc.subject.proposalextreme pressure
dc.subject.proposaltribology
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.contentText
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ART
oaire.accessrightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atribución-NoComercial 4.0 InternacionalThis work is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0.This document has been deposited by the author (s) under the following certificate of deposit