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dc.creatorDe Araujo-Uribe, Natalia
dc.creatorRuiz-Villadiego, Orlando Simón
dc.creatorMontoya-Campuzano, Olga Inés
dc.creatorRamírez-Gutiérrez, Luz Adriana
dc.date.accessioned2019-07-03T07:04:34Z
dc.date.available2019-07-03T07:04:34Z
dc.date.created2018-01-01
dc.identifierISSN: 2346-2183
dc.identifier.urihttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/68541
dc.descriptionMost microorganisms that are considered as probiotics have received much attention in recent scientific research, supporting their important role in improving bowel function in both human and animal health. Probiotics have the ability to modulate the immune system of the host, compete for colonization with pathogenic microorganisms and improve digestion of food among many other benefits. One disadvantage in the use of probiotics in food processing is the low viability of probiotics that may be affected by environmental conditions including air, humidity and temperature. An alternative to avoid these effects is by developing protective conditions that ensure the viability and activity of these microorganisms during use and food application, ensuring they are released into the intestine where their action is required. Accordingly, this study aims to assess the influence of spray drying technique with maltodextrin and inulin on viability of a consortium of three types of probiotic bacteria widely used in the food industry.
dc.descriptionLa mayoría de microorganismos considerados como probióticos, tienen un papel importante en el mejoramiento de la función intestinal, tanto para la salud humana como animal. Gran parte de estos microorganismos probióticos, son muy sensibles a condiciones ambientales como la humedad, la temperatura, la concentración de oxígeno, las sales biliares, y el pH estomacal y, al ser procesados o almacenados como alimentos funcionales se puede ver afectada su viabilidad. Debido a esto, es necesario desarrollar condiciones protectoras que garanticen la viabilidad y actividad de estos microorganismos cuando son adicionados y procesados en matrices alimentarias, y asegurar que sean liberados en el intestino donde se precisa su acción. De acuerdo a lo anterior, el presente proyecto propone evaluar la influencia de la técnica de secado por aspersión con maltodextrina más inulina sobre la viabilidad de un consorcio de tres tipos de bacterias probióticas ampliamente utilizadas en la industria alimentaria.
dc.formatapplication/pdf
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia - Sede Medellín - Facultad de Minas
dc.relationhttps://revistas.unal.edu.co/index.php/dyna/article/view/61644
dc.relation.ispartofUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Dyna
dc.relation.ispartofDyna
dc.subjectinulin
dc.subjectmaltodextrin
dc.subjectmicroencapsulation
dc.subjectprobiotics
dc.subjectviability
dc.subjectinulina
dc.subjectmaltodextrina
dc.subjectmicroencapsulación
dc.subjectprobióticos
dc.subjectviabilidad
dc.subject.ddc62 Ingeniería y operaciones afines / Engineering
dc.titleViability of probiotic bacteria Bacillus Polymyxa, Bacillus Megaterium and Lactobacillus Delbruekii subsp. bulgaricus microencapsulated under the spray-drying technique
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.spaArtículo - Article
dc.type.hasversioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.bibliographicCitationDe Araujo-Uribe, Natalia and Ruiz-Villadiego, Orlando Simón and Montoya-Campuzano, Olga Inés and Ramírez-Gutiérrez, Luz Adriana (2018) Viability of probiotic bacteria Bacillus Polymyxa, Bacillus Megaterium and Lactobacillus Delbruekii subsp. bulgaricus microencapsulated under the spray-drying technique. DYNA, 85 (204). pp. 272-276. ISSN 2346-2183
dc.identifier.eprintshttp://bdigital.unal.edu.co/69574/


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