Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 InternacionalOspina Giraldo, Luis FernandoOrtiz Durán, Eliana Patricia2020-09-172020-09-172020-09-16https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/78475Physalis peruviana L. berries have been used as an adjuvant treatment in different inflammatory diseases. However, its pharmacological activity in gastritis has not been documented. Objective: To evaluate the gastroprotective effects of the butanolic fraction of golden berry fruits (FB-FU) in gastric ulcer biomodels. Methods: Dried and crushed golden berry fruits were subjected to percolation process with Ethanol. The Total Ethanolic Extract was fractionated with different solvents until obtaining the fraction FB-FU. Four in vivo models were standardized to evaluate activity: by oral administration of EtOH-50% in male rats and Indomethacin (IND) (60 mg/Kg) in mice, and surgically by Pyloric Ligation (PL) in mice and local-gastric application of AcOH 10% in rats; using Omeprazole as an antiulcer agent. Gastric injury index (GII), mucus and secretions were evaluated. TBARs, GSH, SOD and CAT were determined in gastric tissue homogenate. In plasma and FB-FU antioxidant capacity (FRAP) was evaluated. Samples of stomachs from each treatment group were analyzed histopathologically. Results: FB-FU presented antioxidant activity in vitro. FB-FU (100 mg /Kg, single dose) administered prior to the ulcerogenic stimulus, reduced the GII in models of EtOH (64%), IND (74%) and PL (79%), with reduction of TBARs and less infiltration of inflammatory cells. FB-FU (50 mg/Kg, 7 days) did not confer protection against gastric injury due to AcOH. None of the implemented biomodels developed a real ulcer at the microscopic level. Conclusion: FB-FU at doses of 100 mg/Kg in acute models of erosive gastritis presented gastroprotective property, possibly related to antioxidant and anti-inflammatory activities.Los frutos de Physalis peruviana L. se han usado como coadyuvante en tratamiento de diferentes enfermedades inflamatorias. Sin embargo, no se ha documentado su actividad farmacológica en gastritis. Objetivo: Evaluar efectos gastroprotectores de la fracción butanólica de frutos de uchuva (FB-FU) en biomodelos de úlcera gástrica. Métodos: Los frutos secos triturados de uchuva se sometieron a percolación con Etanol. El Extracto Etanólico Total se fraccionó con diferentes solventes hasta obtener la Fracción butanólica FB-FU. Se estandarizaron cuatro modelos in-vivo para evaluar actividad: mediante administración oral de EtOH-50% en ratas macho e Indometacina (IND) (60-mg/Kg) en ratones, y quirúrgicamente por Ligadura Pilórica (LP) en ratones y aplicación local-gástrica de AcOH 10% en ratas; usando Omeprazol como patrón antiulceroso. Se evaluó índice de lesión gástrica (ILG), moco y secreciones. En homogenado de tejido gástrico se determinó TBARs, GSH, SOD y CAT. En plasma y FB-FU se evaluó capacidad antioxidante (FRAP). Muestras de cada grupo de tratamiento fueron analizadas-histopatológicamente. Resultados: FB-FU presentó actividad antioxidante in vitro. La FB-FU (100 mg/Kg p.o dosis única) administrada previo al estímulo ulcerogénico, redujo el ILG en modelos de EtOH (64%), IND (74%) y LP (79%), con disminución de TBARs como de infiltración de células inflamatorias. FB-FU (50 mg/Kg, durante 7 días) no confirió protección frente a la injuria gástrica por AcOH. En ninguno de los biomodelos implementados se desarrolló úlcera franca a nivel microscópico. Conclusión: FB-FU a dosis de 100 mg/Kg en modelos agudos de gastritis erosiva presentó propiedad gastroprotectora posiblemente relacionada con actividades antioxidante y antiinflamatoria.168application/pdfspaDerechos reservados - Universidad Nacional de Colombiahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/590 - Animales580 - Plantas610 - Medicina y saludEvaluación preclínica de los frutos de Physalis peruviana L. en modelos murinos de úlcera gástricaTrabajo de grado - MaestríaAcceso abiertoinfo:eu-repo/semantics/openAccessPhysalis peruvianaPhysalis peruvianaGolden berryUchuvaGastritisGastritisGastric ulcerÚlcera gástricaAntioxidantAntioxidanteGastroprotectiveGastroprotector