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dc.rights.licenseAtribución-NoComercial 4.0 Internacional
dc.contributor.authorMartínez, Fleming
dc.contributor.authorJouyban, Abolghasem
dc.contributor.authorAcree Jr., William E.
dc.date.accessioned2019-07-03T01:52:36Z
dc.date.available2019-07-03T01:52:36Z
dc.date.issued2015-05-01
dc.identifier.issnISSN: 2357-3791
dc.identifier.urihttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/66306
dc.description.abstractIn this communication some reported solubility values of vanillin (component 3) in 2-(2-ethoxyethoxy)ethanol (Carbitol®, component 1) + water (component 2) mixtures at five temperatures from  298.15 to 318.15 K were correlated with the Jouyban-Acree model combined with van’t Hoff or Apelblat equations, obtaining models in second degree regarding the mixtures compositions. Mean percentage deviations were near to 6.0%. On the other hand, by means of the inverse Kirkwood-Buff integrals it was demonstrated that vanillin is preferentially solvated by water in water-rich mixtures (with a minimum δx1,3 value in the mixture x1 = 0.05, i.e. –4.29 x 10–2) but preferentially solvated by the cosolvent in mixtures with compositions 0.12 x1 1.00 (with a maximum δx1,3 value equal to 3.61 x 10–2 in the mixture x1 = 0.25).  It is conjectural that hydrophobic hydration plays a relevant role in the first case, whereas, in the second case, vanillin would be acting as Lewis acid with Carbitol®.
dc.description.abstractEn esta comunicación se presenta la correlación de algunos valores de solubilidad de vainillina (componente 3) en mezclas 2-(2-etoxietoxi)etanol (Carbitol®, componente 1) + agua (componente 2) reportados previamente en la literatura a cinco temperaturas desde 298,15 hasta 313,15 K mediante el modelo de Jouyban-Acree combinado con las ecuaciones de van’t Hoff y de Apelblat. En el análisis se obtuvieron modelos de segundo orden respecto a la composición de las mezclas disolventes. Las desviaciones porcentuales promedio fueron cercanas al 6,0%. Por otro lado, mediante las integrales inversas de Kirkwood-Buff se demostró que la vainillina es solvatada preferencialmente por el agua en mezclas ricas en agua (con un valor mínimo de δx1,3 igual a –4,29 x 10–2 obtenido en la mezcla de composición x1 = 0,05) pero preferencialmente solvatada por el cosolvente en mezclas con composiciones 0,12 x1 1,00 (con un valor máximo de δx1,3 igual a 3,61 x 10–2 obtenido en la mezcla de composición x1 = 0,25). Se podría conjeturar que la hidratación hidrofóbica juega un papel relevante en el primer caso, mientras que en el segundo caso, la vainillina estaría actuando como ácido de Lewis frente a las moléculas de Carbitol®.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá - Facultad de Ciencias - Departamento de Química
dc.relationhttps://revistas.unal.edu.co/index.php/rcolquim/article/view/55218
dc.relation.ispartofUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Colombiana de Química
dc.relation.ispartofRevista Colombiana de Química
dc.rightsDerechos reservados - Universidad Nacional de Colombia
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.subject.ddc54 Química y ciencias afines / Chemistry
dc.titleSOME NUMERICAL ANALYSES ON THE SOLUBILITY OF VANILLIN IN CARBITOL® + WATER SOLVENT MIXTURES
dc.typeArtículo de revista
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.identifier.eprintshttp://bdigital.unal.edu.co/67330/
dc.relation.referencesMartínez, Fleming and Jouyban, Abolghasem and Acree Jr., William E. (2015) SOME NUMERICAL ANALYSES ON THE SOLUBILITY OF VANILLIN IN CARBITOL® + WATER SOLVENT MIXTURES. Revista Colombiana de Química, 44 (2). pp. 34-39. ISSN 2357-3791
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject.proposalVanillin
dc.subject.proposalCarbitol® + water mixtures
dc.subject.proposalJouyban-Acree model
dc.subject.proposalpreferential solvation
dc.subject.proposalIKBI
dc.subject.proposalvainillina
dc.subject.proposalmezclas Carbitol® + agua
dc.subject.proposalmodelo Jouyban-Acree
dc.subject.proposalsolvatación preferencial
dc.subject.proposalIKBI
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.contentText
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ART
oaire.accessrightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2


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