Antibacterial activity of Cordia dentata Poir, Heliotropium indicum Linn and Momordica charantia Linn from the Northern Colombian Coast
Tipo de contenido
Artículo de revista
Idioma del documento
EspañolFecha de publicación
2017-05-01Resumen
Cordia dendata Poir, Heliotropium indicum Linn and Momordica charantia Linn areused for treatment of the most common human diseases and health disorders in folkmedicine of the population from the northern Colombian coast. In this study, chemicalcomposition and antibacterial activity of the ethanol extract and fractions fromC. dentata, H. indicum and M. charantia were investigated. The chemical constituentsof qualitative detection were examined by Thin Layer Chromatography (TLC).The antibacterial activity was determined by agar gel diffusion and broth microdilutionmethod. The main identified compounds were flavonoids, cardiac glycosides,alkaloids, saponins, terpenoids, tannins and coumarins. The minimal inhibitoryconcentration (MIC) was 31.25 to 1000 g/mL for Gram-positive and Gram-negativebacteria, respectively. These results indicated that ethanol extract and fractionsfrom C. dentata, H. indicum and M. charantia significantly inhibited the growthof standard strains. Potent antibacterial activities of C. dentata, H. indicum and M.charantia may be considered in future study, particularly against antibiotic-resistantcases.Resumen
Cordia dendata Poir, Heliotropium indicum Linn y Momordica charantia Linn sonusadas para el tratamiento de las enfermedades más comunes y trastornos de salud enla medicina popular de la población de la costa norte de Colombia. En este estudiose investigó la composición química y la actividad antibacterial de los extractosetanólicos y fracciones de C. dentata, H. indicum y M. charantia. Los constituyentesquímicos se examinaron por detección cualitativa cromatografía de capa fina (TLC,por sus siglas en inglés). La actividad antibacterial se determinó por difusión en agary microdilución en caldo. Los mayores compuestos identificados fueron flavonoides,glucósidos cardiotónicos, alcaloides, saponinas, terpenoides, taninos y cumarinas.La concentración inhibitoria mínima (MIC, por sus siglas en inglés) fue de 31,25a 1.000 g/mL para bacterias Gram-positivas y Gram-negativas, respectivamente.Estos resultados indican que el extracto etanólico y las fracciones de C. dentata, H.indicum y M. charantia inhibieron de manera significa el crecimiento de las cepasestándar. La potente actividad antibacterial de C. dentata, H. indicum y M. charantiapuede considerarse en posteriores estudios, en particular frente a casos de antibióticosresistentes.Palabras clave
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