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dc.rights.licenseAtribución-NoComercial 4.0 Internacional
dc.contributor.authorTorres Lozada, Patricia
dc.contributor.authorMarmolejo Rebellón, Luis Fernando
dc.contributor.authorCajigas Cerón, Álvaro Andrés
dc.date.accessioned2019-07-03T16:20:50Z
dc.date.available2019-07-03T16:20:50Z
dc.date.issued2014-03-19
dc.identifier.urihttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/73438
dc.description.abstractThe production of cassava starch in Colombia comes mainly from the northern region of the Cauca Department in small agricultural industries known as "rallanderías", in which the settling of the slurry occurs in channels. Due to the fact that the settling process determines the capacity of the starch industry, it is important to evaluate the sedimentation process performed in rectangular channels (0.3 m high; 0.4 m wide; 165 m long), which are generally used in the region. Two main components were evaluated: determination of the change in the concentration of the slurry entering the settling zone and determination of the particle size distribution in the settling zone. In relation to the affluent of the channels, it was found that the concentration of the slurry during strainer operation was between 0.1 to 6% most of the time; the settling of discrete particles, for which the Stokes Law may be applied, predominated. During the settling process, the flow varied between 0.82 to 1.44 L/s with a predominance of laminar flow and a hydraulic retention time greater than 150 minutes. In the first 104m of the channel, particles greater than 10 µm in size were efficiently retained; particles between 6,7 to 8,8 µm were not retained and were discharged into local bodies of water, generating environmental problems.
dc.description.abstractLa producción de almidón de yuca en Colombia proviene principalmente del norte del departamento del Cauca, en pequeñas industrias agrícolas llamadas "rallanderías", en las cuales la sedimentación de las partículas suspendidas ocurre en canales. Puesto que el proceso de sedimentación determina la capacidad de la industria del almidón, razón por la cual, se consideró importante evaluar el proceso de sedimentación en los canales rectangulares (0.3x0.4 x 165 m), utilizados generalmente en la región. Se evaluaron dos componentes principales en la zona de decantación: el cambio en la concentración de la suspensión afluente y la distribución del tamaño de la partícula. Con relación al afluente de los canales, se encontró que la concentración de la suspensión durante el funcionamiento del filtro, la mayor parte del tiempo fue entre 0.1 a 6%, predominando la sedimentación de partículas discretas para las cuales aplica la ley de Stokes. En la sedimentación, el flujo varió entre 0.82 a 1.44 L/s con predominio de flujo laminar yTRH and gt; 150 minutos. En los primeros 104 m del canal, las partículas con tamaños and gt; 10 µm fueron retenidas eficientemente; las partículas con tamaños entre 6.7 a 8.8 μm no fueron retenidas, siendo vertidas a los cuerpos de agua y generando así, problemas ambientales.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia - Facultad de Ingeniería
dc.relationhttp://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/40049
dc.relation.ispartofUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Ingeniería e Investigación
dc.relation.ispartofIngeniería e Investigación
dc.relation.ispartofseriesIngeniería e Investigación; Vol. 34, núm. 1 (2014); 42-47 Ingeniería e Investigación; Vol. 34, núm. 1 (2014); 42-47 2248-8723 0120-5609
dc.rightsDerechos reservados - Universidad Nacional de Colombia
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.titleCassava starch separation: evaluation of sedmientation by gravity in channels
dc.typeArtículo de revista
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.identifier.eprintshttp://bdigital.unal.edu.co/37913/
dc.relation.referencesTorres Lozada, Patricia and Marmolejo Rebellón, Luis Fernando and Cajigas Cerón, Álvaro Andrés (2014) Cassava starch separation: evaluation of sedmientation by gravity in channels. Ingeniería e Investigación; Vol. 34, núm. 1 (2014); 42-47 Ingeniería e Investigación; Vol. 34, núm. 1 (2014); 42-47 2248-8723 0120-5609 .
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject.proposalindustria del almidón de yuca
dc.subject.proposalsedimentación por gravedad
dc.subject.proposalcanales de sedimentación
dc.subject.proposalpartículas de almidón
dc.subject.proposalCassava starch industry
dc.subject.proposalsedimentation by gravity
dc.subject.proposalsedimentation channels
dc.subject.proposalstarch particles
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.contentText
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ART
oaire.accessrightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2


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