Show simple item record

dc.rights.licenseAtribución-NoComercial 4.0 Internacional
dc.contributor.authorHuertas, Javier
dc.contributor.authorLigarreto M., Gustavo Adolfo
dc.date.accessioned2019-06-27T23:25:30Z
dc.date.available2019-06-27T23:25:30Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.urihttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/34443
dc.description.abstractWith the great existent variability in Colombia of the specieSolanum tuberosum L. it is indispensable to carry out processesof genetic improvement for not wasting this great resource. Eighty two varieties of the Colombian Central Collection of Solanum tuberosum subsp. tuberosum were used for determining variables related with its processing capacity in the food industry. Making use ofthe correlation analysis and multivariate statistics (Principal components and cluster analysis) potato accessions were identified because of their high capacity of being used as progenitors in obtaining genotypes with desirable traits for the fried potato industry.
dc.description.abstractDebido a la gran variabilidad existente en Colombia de la especie Solanum tuberosum L., es indispensable realizar procesos de mejoramiento genético para no desaprovechar este gran recurso. De la Colección Central Colombiana de Solanum tuberosum subsp. tuberosum se tomaron 82 variedades, con el fin de determinar en ellas diversas variables relacionadas con su capacidad para procesamiento en la industria de pasabocas. Haciendo uso del análisis de correlación y estadística multivariada (componentes principales y análisis de conglomerados), se identificaron accesiones de papa con capacidad de ser utilizadas como progenitoras en la obtención de genotipos con características deseables para la industriade papa frita.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia, Facultad de Agronomía, Centro Editorial
dc.relationhttp://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/21710
dc.relation.ispartofUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Agronomía Colombiana
dc.relation.ispartofAgronomía Colombiana
dc.relation.ispartofseriesAgronomía Colombiana; Vol. 18, núm. 1-3 (2001); 79-87 Agronomía Colombiana; Vol. 18, núm. 1-3 (2001); 79-87 2357-3732 0120-9965
dc.rightsDerechos reservados - Universidad Nacional de Colombia
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.titleClassification ofpotato germoplasm (solanum tuberosum subsp. tuberosum) by quality parameters for industry process
dc.typeArtículo de revista
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.identifier.eprintshttp://bdigital.unal.edu.co/24523/
dc.relation.referencesHuertas, Javier and Ligarreto M., Gustavo Adolfo (2001) Classification ofpotato germoplasm (solanum tuberosum subsp. tuberosum) by quality parameters for industry process. Agronomía Colombiana; Vol. 18, núm. 1-3 (2001); 79-87 Agronomía Colombiana; Vol. 18, núm. 1-3 (2001); 79-87 2357-3732 0120-9965 .
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject.proposalsolanum tuberosum
dc.subject.proposalindustrial quality
dc.subject.proposalfiied potato
dc.subject.proposalgenetic variability
dc.subject.proposalsolanum tuberosum
dc.subject.proposalcalidad industrial
dc.subject.proposalpapa frita
dc.subject.proposalvariabilidad genética
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.contentText
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ART
oaire.accessrightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atribución-NoComercial 4.0 InternacionalThis work is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0.This document has been deposited by the author (s) under the following certificate of deposit