Effect of the immersion in 1-metylciclopropene on the physicochemical and physiological properties of yellow pitahaya fruit (selenicereus megalanthus how) with minimum processing
Type
Artículo de revista
Document language
EspañolPublication Date
2011-07-01Metadata
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Yellow pitahaya (Selenicereus megalanthus How), is an exotic fruit with great commercial potential, it has been commercialized without using methods that add value and/or prolong its shelf-life. The effect the application of 200 mg/lt 1-MCP on the respiratory rate and quality properties of vacuum sealed minimally processed yellow pitahaya slices during shelf-life under refrigeration was evaluated. Soluble solids, total titratable acidity, weig%t loss, total sugars, firmness and color were measured in fruit slices with and without skin. The application of 1-MCP before storage increased the respiratory rate and consequently increased soluble solids and total sugars, and did not show any detrimental on weight loss, total titratable acidity, color c%anges and firmness. and amp;owever, t%e application of 1-MCP reduced loss of vitamin C in yellow pitahaya slices with and without skin during storage time.Summary
La pitahaya amarilla (Selenicereus megalanthus How) es una fruta exótica con gran potencial comercial. No obstante, sólo ha sido aprovechada comercialmente como fruta entera, sin procedimientos que le den valor agregado y mayor tiempo de vida de anaquel. En este trabajo se evaluó la aplicación de 200 mg/lt de 1-MCP (Metylciclopropene) en pitahaya amarilla mínimamente procesada (rodajas con cáscara y sin cáscara), empacada al vacío y almacenada bajo refrigeración, sobre la intensidad respiratoria y parámetros de calidad como sólidos solubles, acidez total titulable, pérdida de peso, azúcares totales, firmeza y color. La aplicación de 1-MCP aumentó la producción de C02, lo cual se manifestó en mayores contenidos de sólidos solubles y azúcares totales, pero no incidió en la pérdida de peso, variación de la acidez total titulable, cambios de color y retención de la firmeza. En ambos tipos de procesamientos se logró reducir durante el almacenamiento la pérdida de vitamina C.Keywords
Color ; firmeza ; fruta tropical ; sólidos soluble ; tasa respiratoria ; vitamina C. ; Color ; firmness ; respiratory rate ; soluble solids ; tropical fruit ; vitamin C. ;
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- Acta Agronómica [972]
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