Gobernanza y seguridad alimentaria y nutricional: experiencia de alimentación de estudiantes universitarios en el campus de la Universidad Nacional de Colombia, Sede Bogotá
Type
Trabajo de grado - Maestría
Document language
EspañolPublication Date
2016-01-25Metadata
Show full item recordSummary
Estudio mixto, descriptivo, exploratorio de la experiencia de alimentación de estudiantes universitarios en el Campus de la Universidad Nacional de Colombia, Sede Bogotá, en un marco de gobernanza y Seguridad Alimentaria y Nutricional; entendiendo gobernanza como la interacción entre los actores en la búsqueda de soluciones a un problema común. Después de triangular información de revisión de una encuesta cerrada, un grupo de discusión a estudiantes y entrevistas semi-estructuradas a actores, se puede entender la oportunidad que tiene la Universidad para garantizar el derecho a la alimentación de sus estudiantes a través de la interacción, participación y comunicación entre actores, logrando alinear procesos, normas, actores y puntos nodales a un objetivo común “garantizar la experiencia de alimentación de estudiantes en el campus de la Universidad Nacional de Colombia, Sede Bogotá”. Los resultados de este estudio se constituyen en un insumo más para el diseño de la política de alimentación de la Universidad.Summary
Abstract. Descriptive exploratory mixed study of feeding experience of the students of the National University of Colombia Campus in Bogota, within a framework of governance and Food and Nutrition Safety; understanding governance as the interaction of actors in finding solutions to a common problem, under the analytical framework of governance that includes variable problems, processes, standards, actors and nodal points as well as a framework for Food and Nutrition Safety and axes of opportunity, access, quality, quantity and consumption. Eventually after a triangular review of information from secondary sources, a survey closed, a discussion group for students and semi-structured interviews with actors interviews, it can be understood the opportunity for the University to ensure the right of feeding of their students through interaction, participation and communication between actors under the premise of ensuring the safety of food axes, achieving the alignment of processes, standards, actors and nodal points to a common goal "to ensure feeding experience of students on the National University Campus of Colombia in Bogotá". The results of this study constitute an additional input for the design of food policy at the UniversityKeywords
Collections
