Selección de introducciones de cucurbita por contenido de aceite en semillas
Summary
Variability in fruit and seed composition of Cucurbita spp. allows inquiring about characteristics of agro-industrial importance, such as the oil content, which classifies as oilseed of economic interest. This paper presents the results obtained from the characterization and evaluation for content of ether extract (E.E.) of 277 accessions of butternut squash Cucurbita spp. from different geographical origins. The average content of ether extract (EE) was of 35.44% with a coefficient of variation (VC) of 12.60%, in addition, was evaluated the variable weight of seed per fruit (PSPF) as a component of performance, resulting in an average of 59.79%. An analysis of variance showed highly significant differences (p La variabilidad en frutos y la composición de las semillas de Cucurbita, un género de plantas oleaginosas, ofrece la posibilidad de hacer investigación sobre caracteres de importancia agroindustrial, como el contenido de aceite. En este artículo se presentan los resultados obtenidos a partir de la caracterización y evaluación por contenido de extracto etéreo (E.E.) de 277 introducciones de zapallo (Cucurbita spp.) de diferentes orígenes geográficos. El promedio de contenido EE fue de 35.44% con un coeficiente de variación (CV) de 12.60%. El promedio de peso de semillas por fruto (PSPF), como porcentaje del componente de rendimiento, fue de 59.79%. El análisis de varianza mostró diferencias (P and lt; 0.01) para las fuentes de variación: origen, especie e introducción. Mediante un índice de selección ponderado se seleccionaron las introducciones de la especie Cucurbita moschata Duch. y Cucurbita argyrosperma subesp. Sororia que sugieren mayor contenido de aceite. El análisis físico-químico del aceite extraído por acción mecánica de las especies seleccionadas mostró su estabilidad y potencial de uso industrial.
Subject
Cucurbita moschata Duch. ; Cucurbita argyrosperma subesp. sororia ; índice de selección ponderado (ISP) ; semillas ; peso de semilla por fruto (PSPF). ; Cucurbita argyrosperma subesp. sororia ; Cucurbita moschata Duch ; squash seed ; weight of seed per fruit (WSPF) ; weighted selection index (WSI) ;
Collections
- Acta Agronómica [967]
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
The performance of two varieties of water melon citrullus lanatus (thub) matsura and nakai, grafted over pumpkin lagenaria siceraria, zapallo cucurbita moschata, ahuyama cucurbita maxima and estropajo luffa cylindrica graftholders
In the first semester of 1987 was done this experiment at Universidad Nacional, Palmira. The objectives were to evaluate grafts viability, to quantify production and to give alternatives to phytosanitary problems. It was ...Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Acta Agronómica. 1992-01 -
Variabilidad en el fruto y semillas de zapallo cucurbita moschata duch. y cucurbita argyrosperma subsp. sororia l.h. bailey merrick and amp; d.m. bates
Valdes Restrepo, Magda Piedad; Ortiz Grisales, Sanín; Vallejo Cabrera, Franco Alirio; Baena García, DiosdadoEn Cucurbitas, se presenta una gama de variantes para el color de la semilla: desde blanco al café, que pueden tener significado evolutivo y de distribución geográfica. Se evaluó la variabilidad en la semilla de 295 ...Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Acta Agronómica. 2014-07-01 -
Inbreeding and gene action in butternut squash (cucurbita moschata) seed starch content / endocría y acción génica para el contenido de almidón en semilla zapallo (cucurbita moschata)
Ortiz Grisales, Sanin; Bastidas Burbano, Lucy Viviana; Ordoñez Narváez, Ginna Alejandra; Valdés Restrepo, Magda Piedad; Baena García, Diosdado; Vallejo Cabrera, Franco AlirioThe effect of inbreeding and gene action on butternutsquash (Cucurbita moschata Duch.) seed production and seed starch content was evaluated at two locations in the department of Valle del Cauca, Colombia, using six ...Universidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín. 2014-03-17