Sostenibilidad y resiliencia socioecológica de fincas mixtas de los resguardos de Toribio-Cauca

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Otro
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EspañolPublication Date
2015-07-20Metadata
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Crop livestock farms are those that integrate the agricultural and livestock component, being considered socio-ecological systems since the ecological component provides society with food, fiber, and energy and the social component shapes the ecological component based on its objectives, skills and culture. The crop-livestock farms of the Toribio reservation were evaluated to measure sustainability and resilience socio-ecological using three methodological proposals. In the first phase, 78 farms were selected and using diversification variables were grouped into farms of high, medium and low diversity, and then through the “Home Livelihood Resilience Approach (HLRA)” methodology, it was measured whether of human, social, economic, natural and physical capital, producers were more resilient to socio-ecological shocks. Subsequently, in phase two, 4 farms were selected and with 53 indicators, agroecological, socio-territorial and economic sustainability was measured; indicators that also functioned as substitutes to mediate socio-ecological resilience. Finally, in phase three with the energy return index indicators - EROI, the energy metabolism of the four farms was analyzed. The results showed that the resilience of livelihoods measured across the five capitals tended to be low. However, when evaluating sustainability, it was observed that these farms tend to have a favorable agroecological performance that at the same time increases their resilience, and although when measuring socio-territorial and economic sustainability these farms obtained less adequate results, even so the producers have an adequate connection with their social environment in which they generate mutual benefits and economic surpluses that allow them to subsist. Finally, rural metabolism showed that mixed farms use more natural resources than external inputs, which makes them less efficient from an economic point of view but more agroecological.Summary
Las fincas mixtas son aquellas que integran el componente agrícola y el pecuario, siendo consideradas sistemas socioecológicos dado que el componente ecológico proporciona a la sociedad alimentos, fibra, y energía y el componente social moldea el componente ecológico a partir de sus objetivos, habilidades y cultura. Las fincas mixtas de los resguardos de Toribio fueron evaluadas para medir la sostenibilidad y resiliencia socioecológica usando tres propuestas metodológicas. En la primera fase, 78 fincas fueron seleccionadas, usando variables de diversificación se agruparon en fincas de diversidad alta, media y baja y, seguidamente, a través de la metodología “Enfoque de Resiliencia de Medios de Vida del Hogar (HLRA)” se midió si a partir del capital humano, social, económico, natural y físico los productores eran más resilientes a las perturbaciones socioecológicas. En la fase dos se seleccionaron 4 fincas y con 53 indicadores se midió la sostenibilidad agroecológica, socio-territorial y económica; estos indicadores funcionaron como sustitutos para medir la resiliencia socioecológica. Finalmente, en la fase tres, con los indicadores de índice de retorno energético - EROI se analizó el metabolismo energético de las cuatro fincas. Los resultados demostraron que la resiliencia de los medios de vida medida a través de los cinco capitales tendió a ser baja. Sin embargo, al evaluar la sostenibilidad se observó que estas fincas tienden a tener un desempeño agroecológico favorable que a la vez aumenta su resiliencia y aunque al medir la sostenibilidad socio-territorial y económica estas fincas obtuvieron resultados menos favorables, aún así, los productores tienen una conexión adecuada con su entorno social en el cual generan beneficios mutuos y excedentes económicos que les permite subsistir. Finalmente, el metabolismo rural evidenció que las fincas mixtas utilizan más los recursos naturales que los insumos externos, (lo anterior acarrea una menor eficiencia) desde la visión económica pero son más agroecológicas.Keywords
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