Upgrading the colombian oil weathering (COW) model-Experimental approach.
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Type
Trabajo de grado - Maestría
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InglésPublication Date
2020-10Metadata
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A sensitivity analysis was performed on the petroleum aging sub-models considered in the COW simulator designed by Ramirez et al. 2017. The sensitivity analysis determined the experimental parameters with the greatest impact on COW predictions, determining that the parameters associated with evaporation b = U(2), emulsion U(5) = 𝑌��!"#, and dispersion U(7) = b, showed greater sensitivity in predicting the aging model. In this way, the review and design of experimental setups was carried out to improve the predictions of Evaporation and emulsion. In this research, the dispersion model was not addressed by the scope of the project. Finally, a small-scale wind tunnel of 0.485 cm x 0.485 cm of cross-sectional areas and 87 cm long was designed to carry out oil evaporation experiments. The tunnel has the capacity to operate at speeds of 0.22ms-1 - 7ms-1 and temperatures of 27oC - 32oC. The tunnel will evaluate the effect of wind speed on the evaporated fraction of 4 types of Colombian crude. Regarding the emulsion, a linear shaker was used, which allowed to have an adjusted control of the temperature and the energy printed on the crude emulsion in water, in such a way that it simulated methoceanic conditions of the Colombian Caribbean Sea, to finally obtain parameters experimental tests for the emulsion model.Summary
Se realizó un análisis de sensibilidad sobre los sub modelos de envejecimiento de petróleo considerados en el simulador COW diseñado por Ramírez et al. 2017. El análisis de sensibilidad determinó los parámetros experimentales de mayor impacto en las predicciones de COW, determinando que los parámetros asociados con la evaporación, b = U(2), emulsión U(5) = Y_max, y dispersión U(7) = b, presentaban una mayor sensibilidad en la predicción del modelo de envejecimiento. De esta forma se procedió a realizar la revisión y diseño de montajes experimentales para mejorar las predicciones de Evaporación y emulsión. En esta investigación el modelo de dispersión no fue abordado por los alcances del proyecto. Finalmente se diseñó un túnel de viento de pequeña escala de 0.485 cm x 0.485 cm de área transversal y 87 cm de largo para realizar experimentos de evaporación de crudo. El túnel posee la capacidad de operar a velocidades de 0.22ms-1 – 7ms-1 y temperaturas de 27ºC – 32ºC. El túnel permitió evaluar el efecto de la velocidad del viento sobre la fracción evaporada de cuatro tipos de crudos Colombianos. Para evaluar el proceso de emulificación, se utilizó un agitador lineal, el cual permitía tener un control ajustado de la temperatura y de la energía impresa sobre la emulsión crudo en agua, de forma que simulara condiciones de metoceanicas del mar Caribe Colombiano, para finalmente se obtener parámetros experimentales para el modelo de emulsión. (Texto tomado de la fuente)Keywords
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