Bioclimatic evaluation and optimization of the Non-Centrifugal Cane Sugar (NCS) Factory in Caparrapí, Colombia
Type
Trabajo de grado - Maestría
Document language
InglésPublication Date
2023Metadata
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Non-Centrifugal Cane Sugar production in Colombia is an important economic and social factor for the 350,000 peasant families that subsist on this activity. In Colombia, the implementation of industrial factories, called Centrales, has tried to improve the economy of the workers who carry out these activities without technification. So far, there are no bioclimatic studies applied to this type of agroindustrial facilities. Thus, the objective of this study was to develop a computational model to represent the real environment, in the specific case of the Sugarcane Honey Plant, in order to predict its environmental behavior under different scenarios. The results showed adequate temperature levels for the 7am and 9am hours, but with high relative humidity, favoring water vapor condensation, dripping and fungus proliferation. At 2pm, the results showed high temperature values, generating thermal stress in the workers, due to the nature of the work activities at the plant. The proposed alternatives show an improvement in the plant’s environment; however, it is necessary to implement other measures to reduce the thermal stress of the workers.Summary
La producción de panela en Colombia es un importante factor económico y social para las 350.0000 familias campesinas que subsisten de esta actividad. En Colombia, la implementación de fábricas industriales, llamadas Centrales, han intentado mejorar la economía de los trabajadores que ejercen estas actividades sin tecnificación. Hasta el momento no existen estudios de bioclimática aplicada a este tipo de instalaciones agroindustriales. De esta manera, el objetivo del presente estudio fue desarrollar un modelo computacional que representara el entorno real, en el caso específico de la Central de Mieles de Caña, con el fin de predecir su comportamiento ambiental bajo diferentes escenarios. Los resultados mostraron niveles de temperatura adecuados para los horarios de 7 am y 9 am, pero con altas humedades relativas, favoreciendo la condensación de vapor de agua, el goteo y la proliferación de hongos. En horarios de 2 pm, los resultados mostraron valores de temperatura altos, generando estrés térmico en los trabajadores, debido a la naturaleza de las actividades laborales en la Central. Las alternativas propuestas muestran un mejoramiento del ambiente de la Central, no obstante, es necesario acoplar otras medidas para reducir el estrés térmico de los operarios. (Texto tomado de la fuente).Keywords
Jaggery ; CFD ; Sugar cane ; WBGT Index ; Noise ; Temperature ; Relative humidity ; Panela ; CFD ; Caña de azúcar ; Índice WBGT ; Ruido ; Temperatura ; Humedad relativa ;
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